Het groene hoekje

Januari

door
danny
   
                                  MOS duurzame scholen straffe scholen      

MILIEUWEEK Watt minder    van 26 tot 30 januari

Staat de muziek klaar, hebben we een micro, werkt de beamer ? De startdag van onze milieuweek kan beginnen !
Alle klassen verzamelden in de balletzaal, waar de badeendjes een dansje deden op het milieulied ‘Morgen is het te laat’.

Morgen is het te laat

We wachten niet tot morgen.
Morgen is het te laat !
Wij hebben recht op een planeet
waar het veel beter gaat.

We wachten niet tot morgen.
Nee, morgen is het te laat !
We slaan de handen in elkaar
voor de natuur en het klimaat.

Toen was iedereen benieuwd naar de filmpjes ‘Watt als …’. De week voordien filmden de juffen de ideeën die de acteurs zelf bedacht hadden op de vraag ‘Wat als er in GBO geen elektriciteit meer is ?’
In de namiddag gebeurde dat ook echt : gedurende anderhalf uur werd het licht gedoofd en alle toestellen gingen uit.

De schepen van milieu en de milieuambtenaar kwamen vertellen dat iedereen zijn steentje moet bijdragen om minder energie te verbruiken om zo een tekort aan elektriciteit te vermijden en de natuur te beschermen. Zij brachten een brief van de burgemeester mee met een uitdaging : Hebben jullie goede ideeën om energie te besparen ? Alle voorstellen stoppen we de volgende weken in de ideeënbus.

Natuurlijk was Bizzy er ook bij ! Hij showde zijn ‘marcelleke’ en had het helemaal niet koud. Maar Toeka … die klappertandde en beefde van kop tot teen, want in zijn huis is er geen verwarming ! Toen pakten we Toeka helemaal in zoals op de affiche van Dikketruiendag met de boodschap : Isoleer eerst jezelf ! En de kleuters beloofden om voor hem een dik deken in elkaar te steken.

De hele week leefde het thema energie in de klas.

In 3A bijvoorbeeld zagen de leerlingen het helemaal zitten om bouwsels met windenergie en zonnepanelen in elkaar te steken. En breien is ook milieuvriendelijk en weer helemaal hip !

Juf Marleen en haar klas experimenteerden om biogas te maken en deden allerlei proefjes rond warmte- en windenergie.

1KLA Hier krijgen jullie een beeldverslag van onze koude week op de noordpool!

We hebben super veel gespeeld maar ook geleerd over de ijsberen en over het zuinig omspringen met energie! Vanaf deze week mag de chouchou ook de lichtjes in de klas uit- en aandoen bij het verlaten en binnenkomen van ons klasje. De deur goed sluiten zodat de warmte niet verloren gaat, dat deden we al heel flink!

En op vrijdag, onze Dikketruiendag, trokken we zoals Bizzy een marcelleke aan.

 

De kleuters van juf Hilde hadden vandaag bijna allemaal een onderhemdje aan ! De kinderen hebben er zelf op mogen schilderen : iets wat wij kunnen de doen om de aarde te beschermen.
Ze hebben getekend: een fiets (en de auto soms thuis laten), een (kamp)haardvuur (i.p.v. de verwarming aan te zetten), douche (i.p.v. een bad), herbruikbare winkeltassen (i.p.v. plastic zakken), moestuin (i.p.v. alles kopen in de winkel) ....
Op hun T-shirt en onder Bizzy heeft de juf geschreven “de aarde heeft het té warm”. Dat was de titel van een boek in de klas.

Op het raam van de nieuwbouw hebben ze hun Bizzy gehangen. De kinderen hebben die zelf getekend, geschilderd en een warm hemdje en warme muts geknutseld met wol en stof.

De kleuters hebben het ‘natuurprobleem’ goed begrepen en wisten er al zelf heel veel over!

In 4A  wilden ze absoluut het woord LOL op hun hemdje, maar dat mocht alleen als ze een link met de Dikketruiendag konden leggen en toen … vonden ze de superslogan Laagje Over Laagje. Knap hoor !